Templates by BIGtheme NET

Coding & Decoding Questions & Answers Test 5

41) In a certain code, 15789 is written as XTZAL and 2346 is written as NPSU. How is 23549 written in that code ?

Answer: NPTSL

Explanation:

The numbers are coded as shown:

1              5              7              8              9              2              3              4              6

X             T              Z              A             L              N             P             S              U

i.e., 2 as N,

3 as P,

5 as T,

4 as S   and

9 as L.

So, 23549 is coded as NPTSL.

42) In a certain code, 33946 is coded as PPOAL and 1987 is coded as ROSE. How is 94678 coded in that code ?

Answer: REAPS

Explanation:

The numbers are coded as shown:

3              9              4              6              1              8              7

P             O             A             L              R             S              E

i.e. 9 as O,

4 as A,

6 as L,

7 as E   and

8 as S.

So, 94678 is coded as OALES.

43) If in a certain language, 943 is coded as BED and 12448 is coded as SWEET, how is 492311 coded in that language ?

Answer: EBWDSS

Explanation:

The numbers are coded as shown:

9              4              3              1              2              8

B             E              D             S              W            T

i.e., 4 as E,

9 as B,

2 as W,

3 as D   and

1 as S.

So, 492311 is coded as EBWDSS.

44) If white is called blue, blue is called red, red is called yellow, yellow is called green, green is called black, black is called violet and violet is called orange, what would be the colour of human blood ?

Answer: Yellow

Explanation:

The colour of the human blood is ‘red’ ans as given, ‘red’ is called ‘yellow’.

So, the colour of human blood is ‘yellow’.

45)  If the animals which can walk are called swimmers, animals who crawl are called flying, those living in water are called snakes and those which fly in the sky are called hunters, then what will a lizard be called ?

Answer: Flying

Explanation:

Clearly, a lizard crawls and the animals that crawl are called ‘flying’.

So, ‘lizard’ is called ‘flying’.

46) If orange is called butter, butter is called soap, soap is called ink, ink is called honey and honey is called orange, which of the following is used for washing clothes ?

Answer: Ink

Explanation:

Clearly, ‘soap’ is used for washing the clothes.

But, ‘soap’ is called ‘ink’.

So, ‘ink’ is used for washing the clothes.

47) If air is called green , green is called blue, blue is called sky, sky is called yellow, yellow is called water and water is called pink, then what is the color of clear sky ?

Answer: Sky

Explanation:

The colour of clear sky is ‘blue’ and as given, ‘blue’ is called ‘sky’.

So, the colour of clear sky is ‘sky’.

48) In a certain code, ‘289’ means ‘read from paper’; ‘276’ means ‘tea from field’ and ’85’ means ‘wall paper’. Which of the following is the code for ‘tea’ ?

Answer: Either 7 or 6

Explanation:

In the first and second statements, the common digit is ‘2’ and the common word is ‘from’.

So, ‘2’ is the code for ‘from’.

In the first and third statements, the common code digit is ‘8’ and the common word is ‘paper’.

So, ‘8’ is the code for ‘paper’.

Clearly, in the second statements, either ‘7’ or ‘6’ may be the code for ‘tea’.

49)  In a certain code, ‘289’ means ‘read from paper’; ‘276’ means ‘tea from field’ and ’85’ means ‘wall paper’. Which of the following is the code for ‘paper’ ?

Answer: 8

Explanation:

In the first and second statements, the common digit is ‘2’ and the common word is ‘from’.

So, ‘2’ is the code for ‘from’.

In the first and third statements, the common code digit is ‘8’ and the common word is ‘paper’.

So, ‘8’ is the code for ‘paper’. As shown above, ‘8’ is the code for ‘paper’.

50) If FRAGRANCE is written as SBHSBODFG, how can IMPOSING be written ?

Answer: NQPTJOHJ

Explanation:

Each letter in the word is moved one step forward and the first letter of the group so obtained is put at the end, to obtain the code.

12345678

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

X
- Enter Your Location -
- or -